Ki volt Bach doktor?

A weboldal első blog bejegyzését annak az embernek a bemutatására szentelem, aki ezt a csodálatos eszközt elhozta az emberek számára. Az ő létezése, munkássága magával ragadó változásokat hozott a Föld népe számára.

 • Bach doktor munkássága kezdetén

  Dr. Edward Bach (1886-1936) korát megelőző gondolkodású orvos volt. Rövid pályafutása alatt a hagyományos orvoslás gyakorlásától eljutott a természetes gyógymódok kidolgozásáig, az érzelmi és a lelki gyógyításig, mely összhangban van napjaink egészségmegőrzési irányzataival. A walesi családban született gyermek intuitív, törékeny, de önálló volt, aki rajongott a természetért. 16 évesen fejezte be az iskolát, majd három évet dolgozott apja rézöntödéjében, hogy később finanszírozni tudja orvosi tanulmányait. Orvosi pályája sikeresen indult. 1912-ben végzett a University College Hospitalban Londonban, ahol egy évvel később baleseti orvos, majd a National Temperance Hospitalban baleseti sebész lett. Egy hosszabb betegségből kilábalás után jól menő magánpraxist épített ki Londonban.

  Már fiatal korában felfigyelt arra, hogy az emberek személyisége és viselkedése hatással van egészségi állapotukra. Orvostanhallgatóként is jobban szeretett a betegekhez emberként, mint esetként közelíteni. Hamar arra a következtetésre jutott, hogy a betegségben fontosabb a személyiség, mint a tünetek, s ezt figyelembe kell venni a kezelés megválasztásakor. Mivel egyre elégedetlenebb lett a hagyományos orvoslás korlátaival és a tüneti kezelésekkel, úgy döntött immunológiával fog foglalkozni. Meggyőződése volt, hogy az eredményes gyógyításnak a betegség okaiból kell kiindulnia. Bakterológus segédként helyezkedett el a londoni UHC-ben.

 • Bach doktor és a homeopátia

  Bach doktor egészsége soha nem volt kifogástalan, s 1917-re olyan súlyos beteg lett, hogy sokan halálát jósolták. Eltökéltsége, hogy befejezze munkáját, a gyógyulásához vezetett. Később, amikor már befejezte virágeszencia sorozatát, egyértelműen tudta, hogy a szellemi és testi egészséghez elengedhetetlen a hivatástudat, a belső indíttatások követése.

  1919 és 1922 között patológusként és bakterológusként dolgozott a Londoni Homeopata Kórházban. Megdöbbentette a tény, hogy Samuel Hahnemann, a homeopátia atyja, már 150 évvel azelőtt felismerte a személyiségnek a betegségek kialakulásában játszott szerepét. A homeopátia elveit és saját orvosi tapasztalatait ötvözve fejlesztette ki a bélbaktériumokon alapuló, szájon keresztül alkalmazható vakcinákat, a Hét Bach Nozódot, melyek a bélrendszer megtisztítása révén jelentős javulást eredményeztek a betegek általános állapotában, és igen kedvezően befolyásolták az olyan betegségeket, mint például az ízületi gyulladás.

  Ez idő alatt továbbra is működött magánrendelője, és ingyen gyógyította a szegényeket a Notthingham téren. Kevés szabadidejében tovább folytatta az egyszerű és tiszta gyógymódok utáni kutatást. Bár az orvostársadalom elfogadta vakcináit (ma is használják homeopata és más orvosok), Bach doktort zavarta, hogy azok bakteriális alapúak.

 • Bach doktor és az első virágeszenciák

  Folyamatosan munkálkodott annak érdekében, hogy gyengédebb, esetleg növényi alapú módszerrel helyettesítse a baktériumokat. 1928-ban fontos felfedezést tett egy vacsorán. A vendégeket figyelve ráébredt, hogy több, különböző típusba tudja őket sorolni. Ebből jutott arra a következtetésre, hogy mindegyikük egyedi módon reagálna ugyanarra a betegségre. Ősszel Walesbe látogatott és két növénnyel a Mimulus-szal (Sárga bohócvirág) és az Impatiens-sel (Nebáncsvirág) tért vissza, amelyeket úgy készített el, mint a szájon át alkalmazható homeopátiás vakcinákat. A betegeket személyiségüknek megfelelően kezelve azonnali sikereket könyvelhetett el. Még abban az évben elkészítette a Clematis (Erdei Iszalag) gyógyírt is. Ezzel a három virágeszenciával kezdetét vette  egy forradalmian új gyógyítási mód kidolgozása.

  1930. tavaszán, 43 éves korában Bach doktor bezárta laboratóriumát és rendelőjét, Walesbe utazott, ahol további eszenciákat keresett. Kora reggel, egy harmatos mezőn sétálva döbbent rá, hogy a harmatcseppek, amelyeket a Nap felmelegít, megtelnek a növény gyógyító erejével. Ez ihlette arra, hogy tiszta vízzel kezdje az eszenciákat készíteni.

 • Bach doktor és a kiteljesedett élet

  Egy évvel később megírta a Gyógyítsd Tenmagad! című rövid könyvét, melynek üzenete: “A betegség a lelkik egyensúly felbomlásának eredménye.”

  A könyvet 1931-ben adták ki, azóta folyamatosan nyomtatásban van, és magyarul is kapható.

  1930. augusztusától 1934-ig a norfolki tengerparton lévő Cromerben élt, ahol tovább kutatott a virágeszenciák után és sikeresen gyógyította betegeit. Mivel a doktor nem kért pénzt a kezelésekért, anyagi helyzete rövidesen megromlott. Az 1934-es évek során Mount Vernonba költözött, abba a kis oxfordshire-i házba, mely még ma is a Bach Központ otthona. Folytatta munkáját. Írt, betegeket kezelt Sotwellben és Londonban, s újabb eszenciák után kutatott. Ezekben az években szellemileg és testileg is sokat szenvedett, míg meg nem találta azt a növényt, mely enyhítette szenvedéseit. Dolgozott és előadásokat tartott, segédeket képzett, akik majd folytatni tudják munkáját. Miután előállította a 38 virágeszenciát, valamint a Rescue keveréket, tudta, hogy nincs szükség további eszenciákra. A 38 gyógyír lefedte az emberi természet összes tulajdonságát, tehát kezelni lehetett segítségükkel az előforduló negatív kedélyállapotokat, melyek a betegségeket okozzák.

  1936. novemberében Bach doktort álmában érte a halál. Teljesítette küldetését. Barátaira és az általa tanított kollégáira bízta munkájának folytatását. Kívánsága az volt, hogy otthona a jövőben is felfedezéseinek forráshelye legyen. A Mount Vernonban lévő Bach Központ a mai napig tanácsadó és oktató központ, s itt készülnek az őstinktúrák is. Az alapítvány igazgatósága a záloga annak, hogy a tisztaság- egyszerűség- és a teljesség elve és hagyománya fennmaradjanak.

 

Utazás az egyszerű gyógyításba – Edward Bach virág-rendszere

 

Utazás a Mont Vernon-i Bach Centerben