“Szabadítsd fel tenmagad.” (Dr. E. Bach)

Mindig is éreztem

Életem első találkozása a Bach-virágterápia leírásával 20 évvel ezelőtt történt. Egy könyvesboltban nézelődtem, mikor megakadt a szemem Mechthild Scheffer: Az eredeti Bach-virágterápia című könyvén. Azonnal megvettem és alig vártam, hogy belenézzek. Mikor néhány oldalt elolvastam, úgy éreztem, ‘tudom’ miről szól Bach doktor filozófiája,  olyan volt, mintha megtaláltam volna a tökéletes, rásímúló kesztyűt a kezemre. Teljességében magaménak éreztem ezt a csodálatos gyógymódot. Magától-értetődő volt számomra a működési mechanizmusa és a Célja is. Tovább olvasva, megfogalmazódott bennem, hogy részemre ez az egyetlen lehetőség, hogy hosszú évekig tartó betegségem, mely nem javult semmilyen kezelésre, elérje a kívánt gyógyulást.

Kezdetekben

Öt évet vártam, míg Magyarországon megtalálhattam a lehetőséget, hogy elsajátítsam ezt a csodálatos gyógymódot. Akkorra már megfogalmazódott bennem, hogy nem csak a saját kezelésemet szeretném, hanem szívesen segítenék másoknak általa. Már a tanfolyam alatt megkértem kedves tanáromat, hogy kezeljen engem. Éreztem, hogy az akkori lelkileg és fizikailag legyengült állapotomban támogatásra és irányításra van szükségem, hogy elinduljak önmagam felé, a gyógyulás felé. Akkor, azzal az elhatározással, egy csodálatos és egyben nehéz ‘utazás’ vette kezdetét. Úgy éreztem magam, mint Jules Verne: Utazás a föld középpontja felé című könyvében a hősök, akik útjuk során sok ismeretlen jelenséget tapasztalnak, felfedezetlen és addig elképzelhetetlen helyeken járnak. Időnként könnyedén, élvezettel kalandozva, míg máskor igen nehéz terepen küzdve, vagy reménytelenül keresgélve a tovább haladás lehetőségét. Mégis mindig megérkezik a lehetőség, a megoldás, hogy ne adják fel.

“Lelkünk minden helyzetben, minden nehézségben vezet majd minket, ha hallgatunk rá.” (Dr. E. Bach)

“Mindannyiunknak Isteni küldetése van ezen a földön, aminek megvalósításához lelkünk gondolatainkat és testünket eszközként használja, s ha e három összhangban mûködik, az eredmény tökéletes egészség és boldogság lesz.” (Dr. E. Bach)

Az önismeret útján

Kedves tanárom segítségével én is elindultam felkutatni a saját középpontomat. Utam során ösztönzőm a gyógyulás vágya és egyben a másokon való segítés volt. Támogatóim, leghűségesebb ‘útitársaim’, a kíváncsiság és az intuíció, minden nehézségen átsegített, átlendített.

A tanfolyam által és a saját gyógyulásom alatt, világossá vált számomra, hogy az egyéni tapasztalás a gyógyírek hatásáról nélkülözhetetlen mikor mások segítségére szeretnénk alkalmazni. Az elsajátított tananyag akkor válik teljes mértékben a sajátunkká, mikor a megtapasztalás folyamata megtörténik – érezzük a ‘saját bőrünkön’. Ezekről a tapasztalatokról, élményekről, a gyógyulás mozzanatairól, a fejlődés állomásairól mindvégig feljegyzéseket készítettem és készítek, mert számomra fontos, hogy az összefüggéseket megtaláljam, az ok és okozat szerint.  Az összefüggések meglátása sokat jelentett fejlődésemben. Ennek a folyamatnak a megismerése  segít a mai napig mások kezelésében. Egyrészt azáltal, hogy könnyebben felmérem valós problémáikat és azok hátterét, másrészt könnyebben felismerem  rejtett tulajdonságaikat, illetve személyiségüket, karakterüket.

A részemre összeállított gyógyír keverékek az idő folyamán, természetesen változtak, annak megfelelően, hogy milyen újabb rétege tárult fel természetemnek. Illetve attól függően, hogy mely eszenciák tudtak segíteni amikor elakadtam. Amikor megtorpantam a tovább haladásban, mert tudatalatti félelmek, gátoltságok, blokkok, megakadályozták a folyamatot. Tanárom által nyújtott kezelések során sokat tanultam saját magamról és a Bach terápia működéséről egyaránt. Egy idő után már önmagam készítettem a saját részemre a gyógyírkeveréket, az éppen aktuális állapotomnak megfelelően.

Megérkezés Önmagamba

Csodálatos érzés volt, hogy  a régebben nehéz helyzetekben megjelenő tehetetlenség érzése eltűnt, mert kaptam egy olyan csodálatos ‘eszközt’, melynek segítsége mindig ‘kéznél’ van.

Gyógyulásom folyamatában a magamra, reakcióimra való figyelés végül elvezetett önmagam megismeréséhez. Egy idő után, az eszenciák segítségével, felismertem személyiségem és azon belül karakterem jellemvonásait. A legnehezebb volt hibáimmal szembenéznem, mert az ember elméjének működése nagyon megnehezíti ezeket a feltáró lépéseket, főleg mikor a jónak nevezett tulajdonságok álarca mögé rejti azokat. A Bach-virágok ebben is nagy segítségemre voltak, erősítették bátorságom, hogy farkasszemet tudjak nézni az árnyoldalammal.

Végül rájöttem, hogy a személyiség, a karakter, – egy fogalomba sűrítve az ego -, feltárása tulajdonképpen az önismeret útja. A virágeszenciák gyengéd, szubtilis rezgései az ego számára észrevétlenül ‘rezegtetik’ le még a legmakacsabb védekező rétegeket is, így segítve a feltárást. Tapasztalatom és véleményem szerint a Bach-virágterápia  a leghatásosabb módszer  az ego-rendszer megismerésében és áthangolásában is. Komplexitása által a legalkalmasabb módszer a legegyszerűbb hétköznapi problémák megoldásától a legmélyebb személyiségi problémák orvoslásáig. Kíméletes, segít a felismerésben, támogat a feldolgozásban, árnyoldalunk elfogadásban és a gátoló tulajdonságok -hibák- áthangolásában segítő, építő, egészséges tulajdonságokká.  Ilyen módon értem el a virágok segítségével a gyógyulást, a belső egyensúlyt és békét, mely ha néha meginog, ‘kéznél‘ van az önismeretem, önműködésem tudástára és természetesen a Bach-virágok.

“A világ értünk van, azért, hogy jól érezzük magunkat és szolgáljunk, s csak akkor adhatjuk magunkból a legjobbat és akkor válhatunk valóban hasznossá, ha boldogan és szeretettel szolgálunk.” (Dr. E. Bach)

 

Még nincs hozzászólás