Segítő tájékoztató

a Bach-Virágterápia optimális működéséhez

Miben segít a Bach-Virágterápia?

A Bach-Virágterápia érzelem és lélek-gyógyászati, egyben Élet-segítő, önismeret-fejlesztő módszer.

Hogyan történik?

A kezelés probléma feltáró és megoldó beszélgetésekből, személyre szabott tanácsadásból, és az ezek alapján összeállított virágeszencia keverék elkészítéséből áll. A beszélgetés természetes, csendes, nyugodt légkörben történik, mely segít a könnyebb ráhangolódásban. A beszélgetés kb. 1 órát vesz igénybe alkalmanként.

A tanácsadás alatt folytatott beszélgetés során, a hallottak alapján egyénre szabottan állítom össze a javasolt eszencia keveréket, melyet kb. 3 héten keresztül alkalmaz a kliens – napi gyakoriságtól függően. A cseppek szedése során szerzett tapasztalatokat, élményeket, változásokat érdemes tudatosan megélni, feljegyezni, gondolkodni rajtuk. Előfordulhatnak szokatlan érzések, gondolatok, esetleg álmok, melyek további kérdésekhez vezethetnek. Ezeket a következő tanácsadáson megbeszéljük és ennek megfelelően az újabb keverék is változhat.

A terápia három hetes ciklusokban történik. A beszélgetések közötti három hét alatt fejtik ki hatásukat Bach-virágeszenciák és vezetnek el a következő gyógyulási, illetve fejlődési szakaszhoz.

Milyen időtartamú?

A terápia hosszát három tényező határozza meg:

1. Akut vagy krónikus (hirtelen fellépő vagy régen fenálló) állapotról, betegségről van-e szó

2. A kliens személyisége, hisz a gyógyulás folyamatára is a személyiségen keresztül reagálunk

3. Önismereti, Életváltoztatási program választása

Fontos tudni, hogy az első keverékes üveg ‘csak’ beindítja az öngyógyító folyamatokat. A gyógyuláshoz, illetve az érzelmi egyensúlyi állapot létrejöttéhez többszöri beszélgetésre, és eszencia keverékre van szükség. Tíz éves tapasztalatom szerint akut esetekben 2-3 alkalom már jelentős javulást hoz, míg a krónikus, hosszan fenálló problémák esetében minimum  4-5-6 alkalom szükséges.

Amennyiben a kliens Önismereti útjának segítésére, támogatására vagy élete megváltoztatására veszi igénybe a terápia segítségét, akkor ennél hosszabb időre lehet számítani.

Mi a reverz tünet?

A terápia során előfordulhat, hogy a megfelelő virágeszencia kezdeti szedésekor kissé felerősödhetnek a tünetek. Ez minden természetes gyógymód esetében megfigyelhető jelenség. Nem törvényszerű, de előfordulhat. A tünet átmeneti, és azt bizonyítja, hogy a szervezet jól reagál a gyógyításra. Ilyen esetben a napi adag csökkentésével lehet szabályozni az intenzitását.

Ilyenkor fontos a személyes megbeszélés!

Milyen a kliens és tanácsadó kapcsolata?

A terápia folyamán, segítőként és kísérőként vagyok jelen klienseim gyógyulási, illetve fejlődési  folyamatában. Nem csak a három hetes beszélgetések alkalmával, ha igény merül fel, a köztes időszakban is.

Fontos kihangsúlyoznom, hogy a terápia során igyekszem egy őszinte együtt-működési kapcsolatot kialakítani, mely nélkülözhetetlen a hatékonyság érdekében. Itt minden egyénre szabottan, egyéni módon történik: a feltáró beszélgetés, a virágeszencia keverék összeállítása, a tanácsadás, a meg-, és feloldó beszélgetések. Mindehhez lényeges az őszinte, mindenre kiterjedő egymással való megosztás.

Ez stabil alapot biztosít a gyógyulási folyamathoz, illetve az Önfejlődési, Életváltoztatási cél eléréséhez.

Ezen felül létrejön egy közös Energia-kör is. Ez egy láthatatlan, de annál jobban érzékelhető, energia mező, mely tovább erősíti a közös ‘munkát’.

Az együtt-működés optimális folyamatához, kérem, vegye figyelembe az alábbiakat:

  1. A telefonon vagy személyesen egyeztetett időpontok lemondását szükség esetén lehetőleg 4-5 nappal, de legkésőbb 24 órával előbb, kérem, tegye meg.
  2. Késés esetében a terápia ideje lerövidül arányosan a késés idejével.
  3. Ha szeretné a terápia szüneteltetését, illetve megszakítását, kérem, hogy ezt mindenképpen személyesen tegye meg. Ebben az esetben nagyon fontos az átbeszélés, összegzés, hogy a tudatosítás által maradandó legyen az elért változás, fejlődés. A kialakult energia-kör lezárása pedig, szintén lényeges, az elért pozitív energiák megtartása céljából. A terápia egyéb módon történő megszakítása saját felelősségre történik.

   Dr. Edward Bach módszerének filozófiája a Szereteten és Tiszteleten alapul.